11 november 2018

Eerste keer Elluf Elluf Viering nieuwe stijl groot succes

De nieuwe opzet van de Elluf Elluf Viering in Kaaiendonk trok, ondanks het sombere weer, veel bezoekers. Ook de nieuwe kindermiddag werd goed bezocht. OCS De Smulnarren kijkt terug op een geslaagde start van het nieuwe carnavalsseizoen!

Aankomst per caravan
Om 15.11 uur mocht Kaaiendonk haar Prins weer verwelkomen. Die arriveerde per caravan op het Hatsekideeplein. Nog in vakantiestemming en getooid in korte broek, roodgroene badslippers en met een wc-rol onder de arm stapte Zijne Ontzettend Hoogheid Mienus XIV enigszins verbaasd uit zijn caravan. Direct schoot hij weer in zijn vertrouwde rol als Leutvorst van Kaaiendonk: “‘Tis as T’uiskomme! Wat een hoop volk en wat goed jullie weer te zien!”, waren ongeveer de eerste woorden van Prins Mienus XIV.

Eerste baksel insigne
Hierna volgde de presentatie van opnieuw een heel mooi insigne. Het insigne van dit jaar laat een Smulnar in zijn vertrouwde kiel en boerenpetje zien, die tegen een achtergrond van het stadswapen van Kaaiendonk een huisnummerbordje stevig vasthoudt. En ’t ziet er, gegoten in oersterke kunsthars, nog supermooi uit ook, dus je kunt er zeker meej t’uiskomme! Het éérste baksel werd uitgereikt aan een Kaaiendonker die afgelopen jaar zijn sporen heeft verdiend, Burgemeester Marcel Franzel. 

Kindermiddag
Na een kakofonie van zang en instrumenten tijdens het zingen van de Seterse Hei volgde een bijeenkomst met veel muziek, een onderscheiding en een paar korte speeches. Daarna vertrok Prins Mienus naar de bijeenkomst van de Volledigen,  terwijl op het Hatsekideeplein het feest voor de kinderen begon. Met volop blaaskapellenmuziek, een ballonnenclown, schmink, grabbelton, spelletjes en pannenkoeken voor alle Snotnarren en Snotnarinnekes.  En natuurlijk kon er worden meegedaan met een speciaal dansje van de Dansmariekes. Als afsluiting was er een Kaaiendonkse Lampjesoptocht met alle kinderen die als een rood en groen gekleurd lint van lichtjes door de binnenstad trok.

Het nieuwe carnavalslied
Om 17.33 uur kondigde Prins Mienus het nieuwe Kaaiendonkse carnavalslied aan. Dit jaar niet als resultaat van een liedjeswedstrijd, maar een door Stichting ’t Ceedeeke geproduceerd lied. Peter van Gageldonk en Ed Heesbeen schreven het nummer Zottenhuis dat werd gezongen door Merel Bloemsaat. Ook dit werd massaal meegezongen en vervolgens ook veelvuldig in de cafés gedraaid. Het nieuwe Kaaiendonkse Carnavalslied is inmiddels op de meeste streamingdiensten te beluisteren en gratis te downloaden via www.kaaiendonkscarnavalslied.nl,

Eerst eten
Het avondprogramma startte met een maaltijd voor ruim 300 hongerige Smulnarren met gezellige muziek van diverse blaaskapellen. Ondertussen vulden de leuttempeltjes zich langzaam waardoor er een geweldige mengeling van traditionele en het moderne carnaval ontstond. Terwijl rond 23.11 uur de laatste muziek op het Hatsekideeplein klonk doken de Prins en zijn Klein Gevolg nog even het feest in de Klappeijstraat in. Hier probeerden zij de 11-kroegenkaart volgestempeld te krijgen. Al met al een geslaagd feest dat zonder de vele vrijwilligers en sponsors zeker niet tot stand had kunnen komen. Een feest dat zeker een vervolg verdiend en dat vonden de weergoden gelukkig ook.

10 november 2018

Tis as T’uiskomme

Het carnavalsinsigne van 2019

Het insigne van dit jaar laat een Smulnar in zijn vertrouwde kiel en boerenpetje zien, die tegen een achtergrond van het stadswapen van Kaaiendonk een huisnummerbordje stevig vasthoudt, want oew eigen ‘aord is goud waord. En ’t ziet er, gegoten in oersterke kunsthars, nog stikgèf uit ook, dus ge kunt ‘r zeker meej t’uiskomme.

Natuurlijk staat het ontwerp van dit jaar as un ‘uis, maar er is nog wel meer over te vertellen. Laat ik dat maar doen dan, om da’k er toch in t’uis ben.

Omdat niet alle inwoners van onze prachtige carnavalsstad op hetzelfde huisnummer blijken te wonen, zijn alle in Kaaiendonk voorkomende huisnummers zorgvuldig nagezocht, geïnventariseerd en vervolgens nauwgezet op de insignes aangebracht. Je kunt dus je eigen persoonlijke huisnummer uitzoeken wanneer je een insigne aanschaft. Dat zou tussen die duizenden nummers natuurlijk best even zoeken kunnen worden. En als je nou een exemplaar bemachtigt dat een ander huisnummer dan het jouwe draagt, dan kun je tijdens de carnavalsdagen tijdens het ouwehoeren (of, vooruit, via social media) met anderen aan het ruilen slaan.

En als dat niet lukt, kun je natuurlijk ook verhuizen.

Ook leutig is dat de touwgaten van het insigne tevens als schroefgaten gebruikt kunnen worden. Dit geeft de mogelijkheid om dit Smulnarreke met uw eigen huisnummer naast de voordeur aan de gevel te bevestigen. Zo kan iedere voorbijganger zien dat in jouw ‘uis’ouwe (niet alleen) met carnaval as t’uiskomme is.

Maar belangrijker is nog dat doordat iedereen zijn eigen huisnummer kan uitzoeken je met zo’n insigne om je hals en/of aan de gevel ook na een paar dagen carnaval vieren nog precies weet hoe je goed kunt t’uiskomme.

Hatsiekedee!
Peterke van Gils
Uw ontwerper.

En deze Elluf-Elluf-Viering wordt mede mogelijk gemaakt door

JONG!!

15 oktober 2018

Elluf-Elluf-Viering in een nieuw jasje

Op zaterdag 10 november zal traditioneel het startschot worden gegeven voor het nieuwe carnavalsseizoen. Dit jaar is er een splinternieuw feest opgezet, waarbij met name een plaats is ingericht voor de Snotnarren en Snotnarrinekes van Kaaiendonk. Maar ook het nieuwe insigne zal worden onthuld en het nieuwe Kaaiendonkse carnavalslied zal worden gepresenteerd. Kortom, de start van het seizoen voor iedere Kaaiendonker!

Elluf-Elluf-viering
Nadat vorig jaar de laatste Kaaikwèkavond door de Kaaikrakers werd georganiseerd, hebben een 22-tal Kaaiendonkse carnavalsvierders op initiatief van OCS de Smulnarren een nieuwe stichting opgericht. Deze nieuwe stichting zal de komende jaren de organisatie van de Elluf-Elluf-viering voor haar rekening geen nemen.

Onthulling nieuwe insigne
Op zaterdag 10 november zal Zijne Ontzettend Hoogheid Prins Mienus XIV om 15.00 uur zijn entree maken op het Hatsekiedeeplein, tussen De Schout en Café Buitengewoon. Speel jij een instrument? Neem dat dan mee, want alle aanwezigen zullen massaal de Seterse Hei inzetten als start van het nieuwe carnavalsseizoen. Direct daarna zal het nieuwe carnavalsinsigne worden onthuld welke daarna bij de Volledigen in Café Oud Brabant weer zal worden verkocht.

Ook aan kinderen is gedacht
Speciaal voor alle Snotnarren en Snotnarrinnekes is er een kinderprogramma opgesteld. Vanaf 15.45 uur is er op de Markt van alles te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een echte ballonnenclown? Of misschien speel je liever mee met een van die leuke spellen, eet je graag een pannenkoek of wil je je mooi laten schminken? Ook dat kan tijdens Elluf-Ellus. Altijd al eens met de Dansmariekes mee willen dansen? Dan is dit jouw kans, want in de weken voor de Elluf-Elluf-Viering kun je alvast met de Dansmariekes mee oefenen via de social media van OCS De Smulnarren. Vanaf 17.00 uur worden er gratis light tubes uitgedeeld aan alle kinderen en kunnen zij meedoen aan de speciale ‘Lampjesoptocht’ door de Kaaiendonkse binnenstad.

Geen liedjeswedstrijd, toch een carnavalslied
Dit jaar is er voor het eerst sinds 1982 geen liedjeswedstrijd waarbij het carnavalslied wordt bepaald. Toch wordt er een speciaal carnavalsnummer gepresenteerd welke Stichting Elluf-Elluf-Viering heeft laten schrijven. Om 17.30 uur wordt het nieuwe nummer ten gehore gebracht. Daarna kan iedereen het gratis downloaden en krijgen alle Kaaiendonkse kapellekus de bladmuziek. Natuurlijk hoopt de nieuwe stichting dat zij dit Kaaiendonkse carnavalslied in hun repertoire op zullen nemen!

In Kaaiendonk…eerst eten!
Vanaf 18.00 uur zal er een speciale carnavalsmaaltijd te verkrijgen zijn. Voor slechts 5 euro kun je mee eten. Je dient hiervoor een speciale maaltijdbon te kopen. Deze zijn vanaf 3 november voor slechts 5 euro te koop bij d’Apotheek. Wees er snel bij, want de eerste 300 kopers van een maaltijdbon krijgen er een exclusieve ‘limited edition 11/11-pinneke’ bij cadeau!

Prinselijke rijtoer
Om 19.44 uur start de Prinselijke rijtoer langs de Kaaiendonkse Leuttempeltjes, waar ook de nodige kapellen zullen optreden. De rijtoer eindigt weer op het Hatsekideeplein om 22.11 uur waar we met z’n allen het nieuwe carnavalslied zullen zingen en nog enkele kapellen zullen optreden. In de Klappeijstraat barst rond die tijd het carnavalsfeest voor jongeren los. En natuurlijk is er ook weer de traditionele 11-kroegentocht, waarbij je jouw eigen 11-kroegen-speldje kunt behalen. Kaarten zijn te verkrijgen in de deelnemende cafés.

1 2 3 4 5